IT & Google marketing
Na een studie IT begon Adis Nazareet op zijn 17e te werken in de data-analyse. In 2021 kreeg hij door de Corona tijd veel info over wat er in de wereld van data gebeurt. Hij werkte veel met Google en door het data verzamelen en de censuur begon het te knagen. Het voelde voor hem alsof hij bijdroeg aan het kwaad. Hij besloot om uit zijn bedrijf te stappen, ook omdat hij wist dat het zonder hem goed door kon draaien. Hij kreeg een zakcentje mee en kon rust nemen en zijn hart gaan volgen.
Burn-out
Sinds een burn-out, 5 jaar geleden, was hij zich al meer gaan verdiepen in voeding. Daarnaast wilde hij kijken wat hij zijn kinderen mee kon geven. Zijn vader had al 7 jaar een moestuin, naast zijn werk als calculator en Adis verklaarde hem eigenlijk altijd voor gek: ‘zwaar werk, terwijl je alles gewoon in de supermarkt kunt kopen’. Maar in de periode van rust kwam hij meer in de tuin en begon wat te helpen. Het gaf rust en het zaadje werd letterlijk gepland.
Nikko benoemt het als een principiële beslissing en vind het knap die beslissing te maken: ‘je bouwt je bedrijf op, hebt daarmee groeipotentie, maar moreel gezien kon je niet door. Het hart volgen ontbreekt juist zo vaak in deze maatschappij. Jij koos, zonder te weten wat je ging doen. Geen plannen. Je gooit je toekomst weg. Je komt tot rust. Je proeft de groente uit de tuin en toen?’
Hart volgen
‘Tegenwoordig draait er veel om bv. dure auto’s en het streven naar meer. Maar wat heb je nodig? Als je daarin kunt voorzien ligt er de wereld voor je open. Dat geeft rust. Als je los durft te laten en dan met name angst los durft te laten, dan ga je anders leven. Je lichaam heeft niet zoveel nodig dan dat ons verteld wordt. Ook door het boek (en de video’s) van de holbewoners ben ik dat gaan zien. Ik leef nu veelal op noten en dat gaat prima! Zo kunnen we gezonder én goedkoper gaan leven.
De tuin & voedsel creëren
Door de eigen tuin krijg je steeds meer gevoel bij je eigen voedsel creëren. Het begint niet met consumeren, het begint bij de gedachte ‘Wat wil ik eten’ en dan is het zaadje geplant. De tuin maakt me ook los van mijn mobiel en informatie rondom me. Ik probeer de emotie daarom heen ook los te laten. In de tuin kom je mentaal tot rust.’
Ook Nikko bevestigt dat ons veel oneigenlijke angsten in de weg staan. We mogen juist weg van die angst. Adis deelde zijn verhaal op telegram. Hij wilde wat gaan doen met de tuin en zelfvoorzienend leven. Hij wilde een balans zoeken tussen geld verdienen en je passie leven. Het moest iets zijn dat makkelijk en leuk is voor iedereen, met snel resultaat. Hij wilde kennis door kunnen geven aan zijn kinderen en kleinkinderen. En ook bij voedselschaarste en slechte economie moest het mensen verder kunnen helpen.
Zo begon Adis met hydrocultuur. Maar iemand in het telegramkanaal wees hem erop wat micro-organismen doen en daardoor werd hij er bewuster dat we moeten kijken naar de bodem. ‘Ik spit niet meer (‘No Dig’- methode). We leren nu weer dat schimmels en micro-organismen erg belangrijk zijn. Die verdwijnen als je steeds spit. Als de bodem gezond is, dan komt dat ook in de plant.
Vanuit zijn vorige baan in de automatisering ziet Adis de gelijkenis met de natuur. ‘Automatiseren bestaat al: het is de natuur. God heeft het gecreerd en het werkt gewoon uit zichzelf. Ik doe graag ‘funsperimenten’: uitproberen. Moeten we bv. voorzaaien of niet? Eigenlijk is het natuurlijk automatiseren: Je hebt een ui, die laat je doorschieten, dan heb je zaad, dat valt op de grond, en zo ontstaat de nieuwe plant. Ik ben van het praktische; dus heb ik zaadjes in najaar meteen buiten in de 400 m2 grote tuin gezaaid.
Nikko vat het samen: ‘Je bent als holbewoner aan het rommelen in de tuin. Het geeft rust in je hoofd. De hele familie is erbij betrokken, je doet het samen. Er is tijd voor elkaar. Vaak moet iedereen hard werken, iedereen is hard bezig. Maar tijd om samen wat te creëren geeft juist die fijne energie.’
Sprouts
Maar Adis zijn zoektocht ging verder, want ook zonder tuin moest er wat mogelijk zijn. Hij ging paddenstoelen en oesterzwammen kweken (goud en rose). Dat was heel leuk, maar kost drie maanden en best wat moeite. Dat gaan mensen dus niet zo snel doen. Toen kwam hij bij de kiemgroenten. Taugé is hierbij de bekendste. Peulvruchten worden niet gebruikt door holbewoners, maar het is wel heel snel op te kweken nl. in 5 dagen. ‘Het geeft rust om het zelf te kunnen. Je verbouwt iets dat in huis kan en snel resultaat heeft. Dit kan ik ook doorgeven aan mijn kids. Het vult niet, maar het voedt wel’ aldus Adis.
Kiemen staan ook bekend als: sprouts. Het gaat hierbij om de kiemfase. De huls van het zaadje bevat voeding voor de kiemen. Je voegt niets anders toe dan water. Je wacht niet zo lang totdat ze echt gaan wortelen om op zoek te gaan naar voeding. Doe je dat wel, dan kom je bij microgroenten, die kunnen de grond in. Er zijn veel verschillende soorten zaden. In totaal staan er 14 op de website van Funjar.nl. Kijk eens naar zonnebloempitten; in de pit zit al voeding, maar als je hem kiemt dan eet je in feite een hele zonnebloemplant.
Kiemgroente kweken
(22.20 min.) Adis legt het proces uit: ‘Je gebruikt 1 eetlepel (10 gr.) zaad in de kiempot, je doet het zeefdoekje erom heen en dan water er in. De zaden moeten een aantal uur weken. Daarna giet je de pot leeg. et geheel moet vochtig blijven, maar niet te nat ivm rotten. Daarom zet je de pot schuin terug op de houder die meegeleverd wordt. Schuin met opening naar onderen: vocht loopt weg en lucht kan erbij. Door de houder staat het in het donker. Het hoeft dus niet in kast. Kamertempratuur is prima.
Sprouts was al wel bekend, maar het moet dan eigenlijk in een kast en dan vergeet je het snel. Daarom bedacht ik een totaal product. Zo kan naast de kraan staan, dus in het zicht. Je moet twee keer per dag spoelen. Er aan denken is dus eigenlijk het meeste werk. Na een aantal dagen kun je al oogsten. Als de wortels komen is het gereed. Je kunt het, als er wortels komen opplanten, maar in principe is het de bedoeling dat je het op eet. De kiemen zitten vol vitaminen en mineralen, met de smaak van de plant. Daarom is het ook van belang om in het donker te houden, zodat de smaak niet bitter wordt.
Eventueel kun je de kiemen de laatste dag in het licht zetten, dan worden ze wat groener door fotosynthese. Zo ontstaan er ook nog weer extra vitaminen. Je moet wel blijven spoelen, maar het jasje gaat er dan dus af.
Als je gaat oogsten kun je de pot leeggooien in een bak water. Met vorken kun je alles uit elkaar trekken. De zaadhulsen kun je zo verwijderen (als je ze niet wilt opeten) en je spoelt nog een keer goed na. Je kunt de kiemen ca. een week bewaren in koelkast. Gebruik bv. een MIRON apothekers-pot omdat daar nog wat lucht in kan komen. Je kunt de kiemen ook bewaren in een bakje met vershoudfolie en wat gaatjes. Leg evt. een keukenrol doekje eronder in verband met het vocht. Maar wat nog beter is: maak klaar voor twee dagen en eet het zo spoedig mogelijk op.
Het is een stuk goedkoper dan kiemen in de winkel kopen! En het is ook nog leuk. Ook superleuk om mee te garneren. Maak bijvoorbeeld een combi van bv brocolli en rode kool. Dan is de garnering feestelijk qua kleur en super gezond.
Kangen water
Het gesprek gaat verder en Adis biedt tussendoor wat granaatappels, bomvol antioxidanten, aan Nikko aan.
(52:00 min.) Het gesprek komt op Kangen Water. Adis drinkt dit water, het is te vergelijken met gletsjer water dat van nature alkalisch is. De hogere pH van het water zorgt voor betere balans in het lichaam. Het water is ook micro geclusterd, dus het water dringt beter jouw cellen in. Het apparaat dat het Kangen Water produceert, komt uit Japan en wordt daar gebruikt in de ziekenhuizen. Door middel van ionisatie creeer je een andere structuur in het water. Tegenwoordig vergeten mensen vaak water te drinken en kids worden opgevoed met ranja, dus daardoor stimuleer je de suikerverslaving al. Nikko, die zelf water haalt uit een bron, beaamt het ook: het is zo goed om uit te zoeken hoe je jouw lichaam wilt voeden!
B3 school
(58:00 min.) Adis vertelt ook over scholing. Vorig jaar hielp hij bij het starten van een B3 school in te helpen kids bewust te maken van natuur en groen. Een B3 school is niet goedkoop. Volgens mij kon het goedkoper. We hebben mensen bij elkaar gebracht en zijn met een lokale stichting de school begonnen. Maar uiteindelijk bleek er iemand misbruik te maken van de mensen en het hele project is tot stilstand gekomen. Jammer, maar toch plant het ook de zaadjes voor nieuwe mogelijkheden. (101 min.) Zo heeft Adis nu ook contact met We The Gardians, een community met ouders en leerlingen die thuisonderwijs volgen. Dus alleen doen, maar tóch samen. ‘Onze kids zijn nu nog jong, maar zoiets trekt me wel.’
Zadenbibliotheek
(102 min.) Lokaal is er een zadenbieb opgericht. Allemaal met vrijwilligers uit een netwerk van moestuiniers. ‘We laten planten doorschieten en dat geeft zaad. Het zaad komt in de bieb en mensen kunnen daar zaad halen en evt. later weer (ander) zaad terugbrengen.’ Inmiddels zijn er al 70 locaties door heel NL. Het initiatief voor de zaden bibliotheken komt uit Friesland om zo van Monsanto, de multinational, af te komen. ‘We willen weer meer lokaal en in eigen beheer dingen opzetten. Biologisch zaad uit eigen tuin, eigenlijk zaadjes met een natuurlijk verhaal!’
Lokale markten
(104 min.) Adis is ook aangehaakt bij verschillende ‘Van boer naar mensen’ markten in Friesland. Dit draait om lokale producten op een lokale markt. Er wordt met contant geld betaald, omdat dat gewoon in stand gehouden moet worden. ‘De markten waar ik sta deel op telegram. Van boer tot mensen Drenthe’ is nu ook van start gegaan.
Het is een decentrale manier van een markt organiseren. Wie ook zo’n markt wil starten krijgt een draaiboek. Als je ruimte hebt en een man of drie die wil organiseren, dan heb je het zo voor elkaar. Goed om de lokale boeren erbij te betrekken. Zo worden groenten, kaas, vlees en handgemaakte producten op deze markten aangeboden.
Aleppo gifts
(110:30 min.) Adis vertelt dat hij de website binnenkort ook uit te breiden met Aleppo gifts. Zijn vrouw komt uit Sirië en haar hart ligt bij wellness en komt dus ook met ideeën. ‘Aleppo zeep wordt gemaakt met olijfolie en laurierblad. 100% natuurlijk! Je kunt het ook gebruiken als shampoo en scheerschuim. We zijn ook bezig met thee volgens oma’s recept: weerstandthee met damastroos en cardemomthee voor spijsvertering. Wij drinken dat na het avondeten. Deze lijn komt ook op de markten! Daarnaast ook bijvoorbeeld lavasteentjes om eelt te verwijderen.
Marijn Poels
Net voor het afronden van het gesprek wordt de naam van Marijn Poels nog even benoemd. Na de documentaire (The Primordial code) van Marijn is Adis nu ook aan het experimenteren met allerlei dingen, zoals bv. de koperen piramide. De resultaten worden gedeeld in het telegram kanaal, net zoals die van experimenten met bv. elektrocultuur.
Epoque magazine
Naar aanleiding van de docu van Marijn wordt nog benoemd dat de greenbox ook vanuit Blue Tiger wordt aangeboden. Binnenkort verschijnt het Epoque magazine, daarin komt een artikelen van Nikko, Adis en Marijn. Ook zal er een stuk in staan over de ‘No Dig’- methode.
Kiemgroenten Kweekset
Wil je snel en makkelijk aan de slag met het kweken van kiemgroenten? Dan is de FunJar kiemgroenten kweekset iets voor jou! Er is keuze uit kweeksets met een enkele pot en een dubbele pot.
Beide varianten bestaan uit de pot(ten), het unieke kurken ‘jasje’, een kurken standaard, biologische alfalfa kiemzaden en een handleiding. Alles binnen handbereik voor een succesvolle oogst!