Kiemgroenten

Eten met het seizoen mee

Voorheen dacht ik vaak in oktober dat we het einde van het groeiseizoen weer bereikt hadden. De tuin stond er verlaten bij en werd winterklaar gemaakt.

Langzamerhand zie ik steeds meer dat ook dit ‘aangeleerd gedrag’ is, want afgelopen jaar zaaide ik in september en oktober gewoon nog nieuw zaad in de tuin. We eten nu ook nog volop uit de tuin. Een rondje tuin levert nog spruiten, winterwortels en pastinaak op, maar ook sla en andijvie en er staan nog koolplanten die hun best doen een mooie oogst te geven. Onze boerenkool werd grotendeels door de rupsen opgegeten, maar ik liet de stronken staan. Ik knipte de aangevreten bladeren helemaal weg en zie daar… alles loopt van bovenaf opnieuw uit!!

Mijn doel is om de hele winter te blijven oogsten uit de tuin én daarnaast ga ik de nodige vitaminen weer aanvullen met kiemgroenten. Omdat kiemen plantjes in de groei zijn, zitten ze boordevol voedingsstoffen. Binnenhuis vitamine bommetjes maken was nog nooit zo gemakkelijk en ik ben blij dat ik hiermee in aanraking kwam via Adis.

Om te kijken welke kiemzaden ik eerst wilde kweken ben ik eens gaan kijken naar de verschillende voedingswaarden. Over de kracht van broccoli schreef ik al eens eerder.

Vandaag zocht ik info op over kiemen van Prei, Ui, Zonnebloempitten en Rode Kool. Lees je mee?

Zakjes zaad van Funjar

PREI: preikiemen smaken naar ui en daardoor past het goed bij vis- en vleesgerechten, maar is het ook heerlijk op een broodje, rijstwafel of cracker. Je kunt deze kiemen verwarmen voor gebruik, maar ook rauw eten. Deze kiemen leveren een belangrijke bron van vitamine B1, B2, B3, B5 en foliumzuur. Goed dus voor o.a. het zenuwstelsel, de slijmvliezen, het energieniveau en bij stress.
Verwerkt de prei-kiemen ook gerust door een smoothie, bv met spinazie, appel en banaan 😊

UI: de uikiemen hebben een heerlijk frisse ui- bieslookachtige smaak. Ze hebben een mooie groene kleur en zijn daardoor mooi bij decoratief gebruik. Je kunt ze prima gebruiken als smaakmaker in salades, maar ook kun je ze bv. vlak voor het opdienen toevoegen aan warme maaltijd of soep. Wat ik zeker ga proberen is de tip om het op een stokbroodje met brie te eten. Deze kiemen bevatten veel vitamine A, B, C en E. Daarnaast calcium, fosfor, ijzer, kalium en magnesium.
De uikiemen hebben een sterkt ontstekingsremmende werking (antioxidanten) en helpen mee om de kans op bloedstolsels en hoge bloeddruk te verlagen.

ZONNEBLOEMPITTEN: de zaden van de zonnebloem kennen we allemaal wel om zo op te eten, maar wist je dat je ze ook als kiemgroente kunt gebruiken? De kiemen hebben een typische nootachtige smaak en ze zijn goed te gebruiken in salades, roerbakschotesl of (koude) pastagerechten. De kiemen zijn rijk aan vitamine A, B, C, D en E. Daarnaast bevatten ze Magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, koolhydraten en eiwitten. Echte vitaminebommetjes dus! De combinatie van de hoge hoeveelheid vitamine E, bepaalde eiwitten en magnesium kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.

RODE KOOL: de kiemen van de rode kool bevatten glucosinolaten die een rol spelen bij het voorkomen van kanker en hart- en vaatziekten. Verder rijk aan vitamine A, B, C en E en calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, kalium, zink en zwavel. Weetje: met 100 gram kiemen krijg je al 60% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen!
De smaak van deze kiemen is een zilte, typische koolsmaak en kan gebruikt worden in salades en stamppot. De kleur is rood en daardoor ook mooi als garnering!

Ik heb vorig jaar vooral kiemen gekweekt via de ‘Set and Forget’ methode met de 3 in 1 FunPot. Dit jaar ga ik ook de kiemset met de kurken jasjes van Funjar .nl uitproberen! Wil jij dat ook? Dan heb ik nog wat leuks voor je!

Omdat ik blogs schrijf voor de site van Funjar.nl heb ik Adis gevraagd of ik meelezers een korting aan mag bieden en dat mag!! Wanneer jij wilt beginnen met kiemen kweken en je besteld een kweekset of kiemzaden via de site van Adis, dan ontvang je 10 % korting door de code Johanna10 te gebruiken bij een bestelling in oktober en november 2023.

Ik wens je er veel plezier mee en ik houd je op de hoogte van mijn eigen kiem-avonturen!

Uiteraard is al mijn schrijven puur informatief bedoeld, dus er kunnen nooit rechten aan ontleend worden. Voor mij is het eten met het seizoen gewoon een kwestie van logisch nadenken en gezond verstand gebruiken met betrekking tot ons dagelijkse voedsel.

Gerelateerde berichten