Tuin

Moestuinplan maken? Download de moestuinplanner (gratis)!

Goed voorbereid het nieuwe jaar in!

De winterperiode is de rustperiode in de natuur. Ook zelf merk ik dat ik in deze periode veel minder in de tuin ben dan normaal. Het weer nodigt minder uit en voor veel planten is het goed om ze nu gewoon met rust te laten.

Toch geniet ik nog enorm van de dingen die er wel zijn. De enkele bloem die in de winter bloeit laat me altijd even stilstaan in pure verwondering. In deze tijd kijk ik altijd reikhalzend uit naar de bloei van de winterjasmijn, de Japanse Sierkers, de toverhazelaar en de verschillende kleuren helleborus.
Staan ze eenmaal in bloei dan begin ik stiekem al te speuren naar de eerste sprietjes van de sneeuwklokjes…

Dit voorjaar hadden we onze groentetuin al uitgebreid en door de inspiratie in het telegramkanaal van FunJar.nl heb ik in de herfst nog knoflook, postelein, sla en andijvie gepoot en gezaaid. Superleuk om de sprieten van de knoflook fier boven de grond te zien staan in de laag hooi waarin ik ze gepoot had. Ik kijk er nu al naar uit om straks in juni te ontdekken hoe de bollen geworden zijn.

Ook begin ik nu al te denken over wat we volgend jaar allemaal in de groentetuin zetten. Vooral omdat we in het najaar een paar bakken op ons grasveld hebben geplaatst, die nu vol liggen met ca. 10 cm paardenmest. In deze bakken gaan we zaaien volgens de ‘no-dig-methode’ en de ‘Ruth-stout methode’ waarover ik al eerder schreef.

Afgelopen week zette Adis van FunJar een moestuin plattegrond in de groep en daar wil ik dit jaar mee aan de slag gaan. Normaal bestel ik zaad en begin gewoon als ik het eraan toe heb. Op dat moment kijkend wat ik waar zaai en gedurende het seizoen blijkt dan geregeld dat ik het niet overal even handig gedaan heb. Nu start ik eens vroeg met overdenken waar alles komt te staan het komende jaar. Ook fijn om op die manier makkelijker rekening te kunnen houden met de rotatie van gewassen!

Moestuin plattegrond

Naast de plattegrond is er ook een zaaischema beschikbaar. Hierop kun je de tijden van voor zaaien, uitzaaien en oogsten invullen. Daarnaast kun je je doelen aangeven qua oogst hoeveelheid van een bepaald aantal planten. Zo kun je ook over de jaren heen goed zien welke methode qua bv bemesting het beste uitpakt.

Zaaischema


Wil jij ook nu al gaan nadenken over jouw moestuinplan? Dan kun je de plattegrond en het zaaischema hier gratis downloaden (excel bestand).

Hopelijk gaan zo steeds meer mensen de stappen zetten om zelf groenten te verbouwen. Alleen of met een groep, het levert zoveel op! De voorpret begint nu en ik proost op een mooie oogst voor het komende jaar!