Tuin

Olla bewatering in de tuin


De warmte van de afgelopen dagen zorgt in menige tuin voor de nodige zorgen, want hoe houd je de planten in leven? Zelf heb ik er niet zo’n last van, want wij hebben een eigen bron bij huis, met prima water om de tuin mee te besproeien als de droogte aanhoudt. Maar omdat ik ook altijd geïnteresseerd ben in andere manieren, schrijf ik vandaag eens wat uitgebreider over het bewateren van de tuin. Ik beschreef al eens een manier om een simpel en (bijna) gratis bewateringssysteem zelf te maken. Maar dat is vooral geschikt voor het bewateren voor kleinere potjes.

Wil jij grotere delen van de tuin vochtig houden, dan kan dat door materiaal op de bodem aan te brengen. De zogenaamde mulch laag of een hooi laag zorgt ervoor dat er minder water kan verdampen. Deze methode wordt ook gebruikt bij de Ruth Stout methode  en de tuinheuvels. Een heel andere mogelijkheid is het werken met terracottapotten, Ollas. De potten zijn gemaakt van klei en daardoor waterdoorlatend. Je moet voor het bewateren dus niet de geglazuurde variant gebruiken, want het glazuur houdt het water tegen.


Om een bewateringssysteem te maken heb je twee potten nodig. Het gat van de ene pot maak je dicht met een kurk of een scherf die je bv vastzet met gesmolten was of vet (bv. door een kaars te smelten). Zo zorg je ervoor dat het water niet aan de onderkant uit de pot loopt.

De andere pot zet je boven op de eerste pot en je maakt beide potten aan elkaar vast. Ook dit kan met was of vet, maar sommige mensen gebruiken ook kit of lijm (let wel op ivm schadelijke stoffen!)

De Olla is nu klaar en je kunt hem ingraven in de tuin of in een plantenbak. Bij het ingraven zorg je ervoor dat de bovenkant niet onder de grond komt. Het gat moet zichtbaar blijven en bereikbaar om de olla te kunnen vullen. Graaf de Olla liefst aan het begin van het seizoen in, zodat je de planten eromheen kunt planten. (Het kan raadzaam zijn om de Olla in de winter uit te graven, zodat hij niet kapotvriest.)

Wanneer je de Olla vult met water, wordt dit water langzaam afgegeven aan de omliggende grond en zo profiteren de planten dus van constante aanvoer van vocht.



Wil je alle video’s, foto’s en ervaringen volgen met betrekking tot de Olla en heel veel andere onderwerpen met betrekking tot kiemgroenten, moestuinieren en bewust consumeren lees dan mee op het telegramkanaal van Funjar.nl.