Activiteiten, Tuin

Voedselschaarste voorkomen met de tuinheuvels van Philip Forrer


Onlangs heeft Adis van Funjar.nl een workshop georganiseerd in samenwerking met Philip Forrer. Philip heeft een geheel eigen kijk op het telen van voedsel waarbij hij, door de natuur goed te observeren, voortgeborduurd heeft op de principes van Ruth Stout die tuiniert onder hooi. Philip verbouwt zijn groenten nu het hele jaar rond met behulp van tuinheuvels.

In deze blog beschrijf ik de stappen die genomen worden om een tuinheuvel te maken. Het maken van een heuvel kost 6 tot 8 uur tijd en daar heb je vervolgens zo’n 20 tot 30 jaar profijt van zonder te hoeven spitten én zonder gebruik te maken van chemische producten of kunst- en stalmest!

Stappenplan om een tuinheuvel te maken

  • Graaf op de plek waar de heuvel moet komen de grond 40 cm diep uit (maak de heuvel 1 meter breed en minimaal 6 meter lang.);
  • Leg dode boomstammen in het gat;
  • Vul de ruimte tussen de boomstammen met plantaardig materiaal van verrot hout en versnipperde takken. Stamp dit goed aan;
  • Bedek vervolgens de heuvel met een laag van 20 cm. Gebruik hiervoor de uitgegraven grasplaggen en aarde;
  • Bedek de heuvel met 30 cm plantaardig materiaal;
  • Wanneer je wilt zaaien of poten, schuif je de deklaag een beetje aan de kant om daar de zaden neer te leggen;
  • Zodra het plantje groot genoeg is, schuif je de deklaag weer om het plantje heen.

Het belangrijkste is dat je de deklaag tussen de 20 en 30 cm houdt. Je kunt al het materiaal dat voorhanden is gebruiken voor de deklaag: twijgen, bladeren, dennennaalden en plantaardig keukenafval (behalve citrusvruchten omdat die de natuurlijke afbraak belemmeren). Het afval begraaf je gewoon in de deklaag. Wormen doen daarna hun werk, zij verteren het materiaal en zorgen dat de bodem luchtig wordt en blijft.

De deklaag zorgt voor een goede vochtbalans in de heuvel, doordat er minder vocht verdampt. Er is steeds voldoende water in de heuvel aanwezig omdat er water in de boomstammen opgeslagen ligt. Alleen bij verplanten is het soms nodig om wat extra water te geven.

De temperatuur in de heuvel blijft door de deklaag en het composteer proces in de heuvel, zowel in de zomer als in de winter min of meer constant. Groenten kunnen daardoor ook in de winter in de grond blijven. Door het beetje warmte wat in de grond ontstaat zullen de vruchten niet bevriezen. Zo kun je in de winter aardappelen, bieten, prei en zelfs sla vers uit de tuin halen!

Om de gewassen extra te voeden gebruikt Philip antennes in zijn tuin, die bestaan uit Zink (verzinkt ijzerdraad) en Koper. De lucht is electro-positief geladen en Zink electro-negatief, waardoor de Zink dus positief geladen deeltjes uit de lucht aantrekt. Koper is een goede electrische geleider waardoor de positief geladen deeltjes naar de aarde stromen. Je kunt ook werken met draden door de heuvel heen en een magneet aan het uiteinde. Houd er dan rekening mee dat je de draden altijd aan de Noordkant met de magneet verbindt.
Het draad laat je dan door een geul in de heuvel lopen waarin je ook jouw eerste planten zaait of poot.

Foto’s hiervan vind je in het telegramkanaal van Funjar.nl.

Op de hoogte blijven van tuinheuvel workshops?

In de komende tijd zal er meer georganiseerd worden rondom het maken van tuinheuvels. Hierbij kun je denken aan een workshop zoals die begin juni gegeven is (heuvel maken op locatie).
Meld je hiervoor aan bij het telegramkanaal van Funjar.nl. Daar vind je ook de video’s van de laatste workshop met Philip en Adis. Een mooie video waarin bovenstaande stappen toegelicht worden door Philip Forrer vind je hier.