Tuin

Heerlijke boerenkool met dank aan de rupsen

Vorig herfst plaatste ik een blog over het eten uit de tuin in de winter. Inmiddels maak ik de tuin weer klaar voor het nieuwe seizoen en alles wat er nog staat ben ik aan het oogsten óf ik laat het doorschieten voor zaad.

De hele winter hebben wij gegeten uit onze moestuin. Deels door wat ik ingevroren had en deels vers! We hebben tot diep in de winter andijvie kunnen eten. En tot het laatst toe kon ik elke week een verse maaltijd oogsten met wortels en pastinaak, spruitjes of boerenkool. Deze laatste groente heb ik ook een aantal keer in salades gebruikt en de laatste bladeren heb ik afgelopen weekend geoogst.

Eigenlijk ‘kan dat niet meer’, zo las ik op internet. Boerenkool kun zou tot januari/februari lekker zijn en daarna bitter worden vertelden verschillende sites me. Maar… ik ben liever van het uitproberen en aangezien ik de blaadjes in de salade ook nog lekker vond dacht ik dat ik het prima nog kon eten. Mede omdat we nieuw blad hadden aan de planten!

Nieuw blad, met dank aan de rupsen…
Vorig jaar waren we in september namelijk binnen een week onze hele boerenkool oogst kwijt, omdat de rupsen alles opvraten. Net in de week dat ik op vakantie was, dus helaas pindakaas, niets aan te doen.
In plaats van de kale planten te rooien, liet ik ze staan. Gewoon om te kijken of ze weer uit zouden lopen. En dat deden ze dus!
Zo hadden we dus de hele winter nieuw blad aan onze planten en die blaadjes waren heerlijk zacht.


De oogst die ik afgelopen weekend plukte leverde bijna een emmer vol op, goed voor twee maaltijden. Ik deed het in de diepvries, zodat ik het makkelijk fijn kon maken voor het bereiden en gisteravond aten we dus boerenkool. Nou, ik wist niet wat ik proefde. Zo heerlijk zacht qua textuur én qua smaak. Echt heel anders dan normaal. De mannen gaven ook aan dat het erg lekker was, dus dankzij de rupsen ga ik dit jaar de boerenkool anders oogsten.

In plaats van de onderste bladeren steeds te plukken, ga ik na verloop van tijd het blad van de nerf afhalen en laat ik de nerf/het takje gewoon zitten, zodat die opnieuw uit kan lopen. Kijken of ik op die manier altijd twee keer kan oogsten van de boerenkool. Dat zou immers weer heel wat extra maaltijden op kunnen leveren en ook nog eens super lekkere.
Bijkomend voordeel is dat een eventuele rupsenplaag ook niet meer zo erg. De natuur herstelt zichzelf toch wel weer, dat is hierdoor voor mij maar weer eens bewezen!

De boerenkool stengels heb ik nu wel bijna allemaal gerooid. Een paar heb ik laten staan om te zien wat ze verder doen. Ik las namelijk dat boerenkool tweejarig is, dus ben benieuwd of ik er komend jaar zaad van kan winnen. Kortom: wordt weer vervolgd!

Vind jij het leuk om alle FunSpirimenten te volgen? Meld je dan ook aan voor het telegramkanaal van Adis en de nieuwsbrief. Zo blijf je steeds op de hoogte van nieuwtjes en aanbiedingen. Bovendien maak je kans op mooie prijzen!