Tuin

Tomatenplant stekken, phytophtora voorkomen en tomaten wecken zonder weckpan

Ik volg graag het kanaal van Funjar.nl en leer regelmatig nieuwe dingen van Adis. In de afgelopen weken deelde hij verschillende dingen over tomaten en ik vat het graag weer even samen.

Dieven niet weggooien

Allereerst FunSprimenteerde Adis met de dieven van de tomatenplanten. Een dief is een nieuwe scheut die groeit vanuit de oksel van een andere tak, dus vanaf daar waar een tak aan de hoofdstam vast zit. De dieven kun je het best verwijderen omdat ze energie van de plant stelen.

In plaats van de dieven weg te gooien, zette Adis ze in een pot met water. Al gauw onstonden er wortels en de plantjes werden buiten uitgeplant, omdat de kas inmiddels vol stond. De dieven groeiden al snel uit tot mooie planten. Door het natte weer is er buiten echter wel kans op phytophthora, een waterschimmel die zich bij vochtige en warme omstandigheden op een waardplant ontwikkelt en kan zorgen voor het afsterven van de planten.

Phytophtora in de tomaten natuurlijk bestrijden

Om de schimmelziekte te voorkomen besproeit Adis de tomatenplanten met een mengsel van water, baking soda en olijfolie. Met dit mengsel kan hopelijk een besmetting voorkomen of in ieder geval beperkt worden. Dit komt doordat de baking soda de zuurgraad van het blad verandert. Om de planten te behandelen kun je het volgende recept gebruiken:

  • Meng 1 eetlepel baking soda met 3,5 liter water. (2 eetlepels op 5 liter)
  • Om te zorgen dat het mengsel beter op de bladeren hecht kun je 2 eetlepels olijfolie toevoegen (of 3 eetlepels op 5 liter)

Gebruik je het mengsel preventief vernevel het dan elke 10-14 dagen over het blad. Wanneer er al phytophthora aanwezig is dan kun je het elke 5 tot 7 dagen vernevelen.
Bron: Diana’s mooie moestuin

Tomaten inmaken zonder weckpan

En dan is het natuurlijk hopen op een mooie oogst. Heerlijk om te kunnen genieten van de verse tomaten! En een eventueel overschot kun je prima bewaren door te wecken. Heb je geen weckpan? Geen probleem! Met onderstaande instructie lukt het prima om de tomaten in te maken met een gewone pan.

  • Snijd de tomaten in stukken
  • Kook de tomaten 30-45 minuten (je hoeft geen water toe te voegen, want er zit genoeg vocht in de tomaten zelf)
  • Pak een schone pot en giet daar een half koffie kopje olijfolie in (optioneel)
  • Voeg een halve eetlepel keltisch zeezout toe (optioneel)
  • Vul de pot met de gekookte tomaten (je kunt de staafmixer er eerst op zetten, maar dat is net wat je zelf lekker/handig vindt)
  • Draai het deksel op de pot en laat het afkoelen.

Op deze manier blijven de tomaten, zonder koeling, minimaal 1 jaar houdbaar.

Bij bovenstaande was oma’s tip altijd om de potten op de kop te zetten. Adis kreeg echter de reactie van iemand dat er tegenwoordig plastic in de deksels gebruikt wordt. Dat plastic kan in de tomaten trekken. Na uitproberen bleek dat het deksel ook gewoon vacuüm trekt wanneer de pot rechtop blijft staan.

Blijven volgen?

Vind je het leuk om te lezen of de dieven uitgegroeid zijn tot volwaardige plangen? Of wil je op de hoogte blijven van de natuurlijke bestrijding van phytophtera? Meld je dan aan voor het telegramkanaal van Funjar.nl Daar deelt Adis steeds zijn bevindingen en delen ook anderen hun ervaringen. Alles vanuit het uitgangspunt dat het leuk en makkelijk mag zijn om zelfvoorzienend en gezond te leven!

Ook kun je je abonneren op de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van alle interessante FunSprimenten en daarnaast gebruik kunt maken van leuke acties en aanbiedingen.