Tuin

De ‘No Dig’ methode lijkt mij ook wel wat!

Geregeld lees ik mee op het telegram kanaal van FunJar.nl en ik kom daar bijzondere dingen tegen. Omdat ik zelf erg graag in mijn tuin bezig ben én altijd open sta voor nieuwe dingen vond ik het leuk om e.e.a. uit te gaan proberen. Ik begon met de Bokashi-emmers en schreef daarover een blog die ik deelde op FB.

Na contact hierover met Adis, ontstond het idee dat ik over nog een aantal onderwerpen wat zou schrijven, zodat de informatie niet alleen via telegram, maar ook op de website terug te vinden is. 
Immers, hoe meer mensen hun weg vinden in ‘natuurlijk’ tuinieren, hoe beter!

Vandaag vertel ik je graag wat over de ‘No Dig’ methode.

Adis schreef daarover:

‘Mijn pa, waar ik een moestuin mee onderhoud, was overtuigd dat je niet zonder het jaarlijkse spitwerk en onkruid wieden kon.

Ik had beloofd om daar iets op te vinden. Met dank aan het Telegram kanaal van Gaia’s Oneness kwam ik in aanraking met de ‘no dig’ methode.’

 
Wat is precies de ‘No Dig’ methode?

Eigenlijk heel simpel: De No Dig methode is een methode ontwikkelt door Charles Dowding en heel simpel betekent dit tuinieren zonder de bodem om te spitten. Naast dat het heel goed is voor het bodemleven en de grond, scheelt het veel werk en lichamelijke arbeid.

Doordat je niet spit, wordt het bodemleven bevordert en de bodem krijgt daardoor een luchtigere structuur. Spitten maakt de grond een stuk droger, het tast de bodemstructuur aan en wormen en schimmels krijgen niet de kans om verder te leven. Door te spitten zorgen wij dus eigenlijk voor verslechtering van de bodem én het bodemleven!

Adis besloot om in de groentetuin circa 50 m2 gereed te maken voor de ‘no dig’ methode.
Het is belangrijk om evt. dikke wortels uit de grond te halen. Als er nog wat kleine wortels blijven zitten is dat niet zo erg, want die sterven wel af. Heb je nog last van licht onkruid of gras, dan is het verstandig om de grond te bedekken met ongeverfd karton.

Op het karton breng je vervolgens een laag mulch/compost aan.


Adis bracht ca. 10 cm compost aan over het karton. Zo het nu lijkt, wil hij volgend jaar kijken of hij deze laag aan kan vullen met 1 á 2 cm compost gecombineerd met hooi.

 Zodra de compost laag aangebracht is, kun je de gewassen erin zaaien, planten of poten. Mocht er toch nog wat onkruid doorkomen, dan is dat gemakkelijk te verwijderen, door de luchtige structuur van de grond.

Foto genomen op 23 april

👉 Links aardappels gepoot in 10 cm compost met de ‘no dig’ methode.
👉 Rechts aardappels gepoot op gebruikelijke wijze in grond die gespit is met compost.

 

“No Dig” Telegram updates van Adis

Om goed te kunnen volgen hoe het proces verloopt volgen hieronder de Telegram updates van Adis.

“Telegram update 1: De aardappels met de “No dig” methode lijken iets harder te groeien dan die op de traditionele wijze. Er is ook weinig tot geen onkruid te zien in de ‘no dig’ grond 😍 #sofarsogood” (10 mei)
Telegram video update 2: aardappelen zijn opgekomen en er is weinig onkruid te zien. (24 mei)
Telegram video update 3: Nog altijd (bijna) geen onkruid in de “no dig” bedden (22 juni)

Ik wacht nog even af hoe het verder met de updates verloopt, maar eigenlijk ben ik al om. 😉
Volgend jaar wordt in ieder geval een deel van onze groentetuin ook ‘no dig’!