Kiemgroenten

Eén voedende maaltijd per dag

Door de inspirerende Funcast met Rudolf is Adis zelf begonnen met het kiemen op grotere schaal. In onderstaande Rumble video’s legt hij uit waarom hij dit gaat doen en hoe hij het doet.

Waarom ik op grote schaal wil gaan kiemen? Mijn doel is om minder te eten, en juist voedingsrijker te gaan eten, dus voeden in plaats van vullen. Daarnaast gaat het me vooral om het plezier hebben met het funSprimenteren met de verschillende potten.

Voedende rauwkost salade

Wanneer je eet vanuit de pot, dus zolang de kiemen groeien, benut je alle voedingswaarde: 100-150 g kiemen geeft zo’n 1-3 kg groente voedingswaarde. Adis eet zo rauw mogelijk: hij maakt rauwkost salades van de kiemzaden. Elke dag mixt hij daarvoor 3-5 soorten. Hij doet de kiemen (100-150 gram) in een schaal en combineert dat met 2 zacht gekookte eitjes (zacht koken zorgt ervoor dat de goede stoffen uit de dooier niet kapot gekookt worden). Er gaan wat nootjes door de salade en evt. kun je kaas of vlees (bv. gerookte wilde ganzenborst) toevoegen. Ook zaden als sesamzaad, chia zaad en brandnetelzaadjes zijn prima om mee te combineren.

Kiempotten en kiemschalen

Voor het kiemen gebruikt Adis verschillende methodes. Hij kweekt in de FunJar kiempotten de meeste kiemen op. Om elke dag genoeg te kunnen oogsten, zet hij elke maandag, woensdag en vrijdag nieuwe potten op. Van een volle pot kan het gezin drie dagen eten. Het deel dat niet meteen genuttigd wordt in de koelkast gezet, zodat de groei vertraagd wordt. Naast de kiempotten gebruikt hij de kiemschalen (Set and Forget) en binnenkort zijn er ook kiemschalen van de Bolster verkrijgbaar via de website. Daarnaast kweekt Adis ook zaden op in trays (op grond). Radijs kan bv goed in de grond. Zodra je de plantjes knipt moet je ze wel meteen opeten ivm verlies van de voedingswaarde. In totaal heeft Adis zo wekelijks 8-10 potten in gebruik om die 100-150 gram te kunnen oogsten voor zichzelf en daarnaast nog 50-100 gram voor zijn vrouw en kinderen.

100 tot 150 gram per dag aan kiemgroenten

Het uiteindelijke doel is om steeds minder te eten en ook in minder tijd op een dag. Adis begint de dag met een brunch van de salade zoals bovenstaand beschreven. ’s Avonds eet hij wel met de familie mee. Tussendoor eet hij wat nootjes of een appel. Zo is de periode van eten teruggebracht naar max. 6 uur per dag. Het uiteindelijke doel voor hem is 1 maaltijd op een dag!

Het is belangrijk om de zaden die je gebruikt voor het kiemen koel, donker en droog te bewaren. Op de website vind je 14 verschillende biologische kiemzaden zoals broccoli, rode kool, rucola, mosterd, tuinkers etc. Adis vermijdt zelf het gebruik van de peulvruchten omdat je die moet koken en hij liefst alles vers en rauw wil eten. Afgelopen 2 weken is al Adis al bezig geweest om zijn voedingspatroon aan te passen. Hij verkoopt daarom nu ook bulkzaden via de website om zo goedkoop mogelijk, goede biologische zaden te leveren aan mensen die ook op grotere schaal willen kiemen.

Blijven volgen?

Tijdens het veranderen van zijn eetpatroon zal Adis verschillende FunSprimenten doen, o.a. met het Kangen Water om te kijken welke invloed het weken en kiemen met water van verschillende pH waardes heeft. En inmiddels loopt Adis al weer te denken over FunSprimenten om met nog meer variatie én minder werk de kiemmaaltijden te kunnen maken.

Vind je het leuk om Adis zijn reis te volgen? Meld je dan aan voor zijn telegramkanaal. Daar deelt hij steeds zijn bevindingen en delen ook anderen hun ervaringen. Alles vanuit het uitgangspunt dat het leuk en makkelijk mag zijn om zelfvoorzienend en gezond te leven!

Ook kun je je abonneren op de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van alle interessante FunSprimenten en daarnaast gebruik kunt maken van leuke acties en aanbiedingen.

Gerelateerde berichten