Kiemgroenten

Iedereen kan zelf voedsel verbouwen!

Vorige week schreef ik ook al over de verschillende mogelijkheden voor kiemgroenten. Inmiddels groeien bij mij de broccoli en de rode kool kiemen mooi door. Nog een paar dagen en dan zitten de potten als het goed is vol! En het is zo simpel 😊

Zaadjes in de pot, gaasje erover.
Paar uur laten weken, afgieten.
2x per dag spoelen.
en de rest van de tijd staan de potten in hun kurken jasje gewoon op het aanrecht.
Schuin op de kop, zodat het overtollige water wegloopt en er constant zuurstof de pot in kan.

Wat is de natuur toch krachtig.
En hoe mooi dat we daar op zo’n simpele manier gebruik van kunnen maken.

Kweekset van Funjar

Heb jij de volgende kiemzaden al eens geprobeerd?

ALFALFA: dit is een klein, voedzaam plantje afkomstig van de luzerne plant. Rijk aan vitamine K en antioxidanten. De smaak is fris en neutraal, dus rauw prima te combineren met broodje kaas of door een salade. Je kunt alfalfa ook meebakken bij warme gerechten.

RADIJS: de kiemgroente van radijs smaakt naar de rood, roze gekleurde volgroeide knolletjes en met de licht pittige anijsachtige smaak kun je het goed gebruiken in salades of als garnering.

TAUGE: dit is een van de meest gegeten kiemgroentes in Nederland en zelfs ter wereld. Het kiemplantje komt van de mungboon en staat bekend om zijn tumor remmende eigenschappen. Het is raadzaam om kiemgroenten altijd goed te spoelen en eventueel te verhitten in verband met bv E.coli en salmonella. Bij taugé wordt dan ook altijd aangeraden om kort te blancheren. Daarna kan het toegevoegd worden aan bv oosterse gerechten door het vlak voor het opdienen nog even mee te bakken of te wokken. Ook lekker in omelet! Taugé heeft een lekkere knapperige structuur en een kruidige, nootachtige smaak en is rijk ana vitamine B en C en ijzer.

GROENE ERWTEN: het meest bekend van Snert, maar ook prima te gebruiken als kiemgroente! De smaak is licht zoet en deze kiemgroente is lekker door warme gerechten. Door de vele eiwitten is deze variant ook een goede keus voor vegetariërs. Het plantje leent zich ook heel goed om te juicen.
Qua vitamientjes zit er vooral veel vitamine B1 in deze plantjes. Goed dus voor het geheugen en het energielevel!

Als ik alle info over de kiemgroenten lees dan begrijp ik eigenlijk niet dat hier niet veel meer aandacht voor is. Vroeger op school maakten wij aardappel-poppetjes met tuinkers als haar, maar verder dan dat ben ik nooit gekomen. Lang bleef voor mij deze manier van zelf groenten verbouwen totaal verborgen in het grote ‘niet weten’. Zo jammer, want hoe simpel kan het zijn? En waar een groentetuin niet voor iedereen haalbaar is door ruimtegebrek, is het plaatsen van een aantal kiempotjes voor iedereen te doen!

Let op! Er wordt vaak gewaarschuwd voor bacteriegroei op de kiemen. Goed spoelen met schoon water is dus erg belangrijk. Wanneer je, net als ik, gebruik maakt van het K angen Water, dan raad ik aan om voor consumptie de kiemen te spoelen met water van pH2.5, zodat evt bacteriën gedood worden. Daarna even afspoelen met pH9.5 en dan heerlijk genieten!

Wil jij het ook proberen?

Tot eind november kun je bij het bestellen van een kweekset en zaden, gebruik maken van de kortingscode Johanna10 op de site van Funjar.nl.
Waarom? Omdat Adis en ik zoveel mogelijk mensen kennis willen laten maken met de mogelijkheid van eigen voedsel kweken. Voor onze gezondheid, maar ook omdat het gewoon ontzettend leuk is!!

Geniet ervan!

Gerelateerde berichten