Kiemgroenten

De kracht van broccoli kiemen

Ik heb al eens eerder geschreven over kiemen (of sprouts). Het zijn de uitlopers van zaden die, als ze vochtig gehouden worden uitgroeien tot kleine plantjes boordevol voedingsstoffen die makkelijk opneembaar zijn voor ons lichaam.

En juist nu er steeds meer bekend wordt over alle meuk die in onze voeding zit én alles steeds duurder wordt, is het wellicht interessant om je verder te verdiepen in de mogelijkheden van het eten van kiemen. Want het is niet alleen superleuk om zo’n klein tuintje in huis te hebben, je ondersteunt jouw gezondheid op een superkrachtige manier.

Kiemen zitten namelijk vol vitaminen en mineralen en beschikken daarnaast over geneeskracht. Zo werden er vroeger bv. vaak bonen meegenomen op scheepsreizen. Deze bonen lieten ze ontkiemen als er scheurbuik optrad ten gevolge van vitamine C gebrek. 

Bestel je broccoli kiemzaden in de FunJar webshop!

Kiemen zijn rijk aan verschillende stoffen en afgelopen week zette Adis de broccoli-kiemen even in de spotlight.

Deze kiemen, die behoren tot de kruisbloemigen, hebben namelijk bijzondere geneeskracht.  Brocolli-kiemen zijn rijk aan o.a. vitamine B1, B5 en B6, vitamine C en foliumzuur, maar daarnaast bevatten ze ook sulforafaan. Er zit in de kiemen zelfs meer van deze stof dan in een volgroeide broccoli! Daardoor heb je maar een plukje van ca 10 gram nodig om dezelfde hoeveelheid beschermende stoffen binnen te krijgen als uit ca. 400 gr. broccoli.

Wanneer je de kiemen goed kauwt, komt de sulforafaan vrij. Uit onderzoek (oa te vinden op Pubmed) blijkt dat deze stof bescherming kan bieden tegen ziektes als alzheimer en kanker. Het werkt ontgiftend doordat het glutathion level stijgt in ons lichaam als we de kiemen eten. Daarnaast werkt het als anti-oxidant (dus ontstekingsremmend), helpt het de huid te beschermen en kan het de kans op artrose verkleinen. Sulforafaan heeft ook invloed op de hormonen en glucosespiegel, waardoor het een gunstig effect heeft op (voorkomen van) diabetes.

Je kunt de broccoli-kiemen gebruiken als garnering bij warme of koude gerechten of soep. Daarnaast kun je het prima verwerken door een salade of op je boterham of cracker. De smaak is vergelijkbaar met de normale broccoli. 

Vind je het leuk om nog meer over de broccoli-kiemen te horen, bekijk dan ook de video van Dr. Eric Berg DC. Hij vertelt in verschillende video’s over de kracht van broccoli-kiemen.

Video Dr. Eric Berg DC

Wil je op de hoogte blijven van allerlei berichten met betrekking tot kiemen en (moes)tuinieren? Volg dan de “Bewust Consumeren” telegramkanaal van FunJar!